Glutenvrij Taartje
 
 

Even voorstellen
Mijn naam is Sylvia en ik woon met mijn lieve man, zoon en dochter in Heiloo. Ik ben leerkracht in het basisonderwijs en sta 3 dagen p.w. voor groep 3 op een zeer leuke school in Alkmaar. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten aan het wandelen, roeien of fotograferen.  Daarnaast is vanaf 2018 het bakken één van mijn groter geworden hobby's.



 

Diagnose coeliakie
Onze dochter is in 2018, toen ze 15 jaar was, gediagnostiseerd met coeliakie. Mijn eerste zoektocht leidde naar de site "Maak het glutenvrij" van Marit. Het goede nieuws voor mijn dochter was dat er glutenvrije satésaus bestaat en dat ook Dubbelfrisss en veel snoep en chips, ook glutenvrij kunnen zijn..
Die eerste tijd was best omschakelen. Vervangende producten zoeken ging via internetsites en een Facebookgroep al snel goed. De recepten op de site "Sophie glutenvrij" waren ook erg fijn.

Inmiddels is onze dochter niet de enige in de familie die coeliakie heeft en glutenvrij eet.

 


Glutenvrij bakken

Toen met Kerst er geen glutenvrije tulband te verkrijgen was (iets wat dochter erg miste), begon het te kriebelen om zelf aan de slag te gaan.  Door de diagnose coeliakie heeft mijn bakhobby een nieuwe impuls gekregen. Ik wilde immers veilig glutenvrij lekkers voor haar maken. Toch bleek het zeker niet zo eenvoudig.
Ik ben mij met hulp van internet en een aantal boeken gaan verdiepen in glutenvrije recepten die voor mij goed uitpakten. Al snel merkte ik dat je een recept niet 1 op 1 kan vervangen van glutenvol naar glutenvrij. Ook kant en klare bakmixen die ik in het begin nog wel gebruikte vielen uiteindelijk af. Het kon lekkerder was onze mening. Het meest blij ben ik nog steeds met het boek; De Glutenvrije Bakker van Emmy's Glutenvrij, maar daarnaast heb ik inmiddels ook heel wat andere fijne boeken en geprinte recepten. Slechts een enkele keer maak ik zelf een recept.

Die eerste tijd was best omschakelen. Vervangende producten zoeken ging via internetsites en Facebookgroep al snel goed. Het kostte alleen wel tijd en energie. Ik moet bekennen dat ik mij er echt op gestort heb om alles te weten over Coeliakie, de glutenvrije producten en recepten. De recepten op de site "Sophie glutenvrij" waren erg fijn en leerden ons vele pakjes en zakjes te vervangen. Hoewel ik graag bak, ben ik verder namelijk niet een echte keukenprinses, dus goed omschreven recepten voor diner waren zeer welkom. Sinds de diagnose is ons avondeten voor ieder glutenvrij, ik kook zelden aparte maaltijden. 


Bakken voor anderen

Wat begon als glutenvrij bakken voor eigen gezin is langzaam vanzelf wat uitgegroeid. Zo bleek het glutenvrije bakwerk ook geliefd bij vrienden en familieleden. Vervolgens kwamen kennissen daarvan ook langs etc. En zo groeide de groep. Op Koningsdag kwamen er dankzij een buurtapp nog weer nieuwe gezichten aan de deur voor de glutenvrije koekjes, tompoezen en aardbei slofjes. Blijkbaar waren er nog meer mensen met coeliakie in onze wijk!

Ik vraag voor mijn bakwerk een kleine prijs om alle dure ingrediënten te betalen. Ik vind het vooral leuk om uit losse ingrediënten iets moois te creëren en andere mensen ook nog blij te maken met mijn bakwerk. Omdat ik fotograferen ook leuk vind, kun je foto’s van mijn bakwerk bekijken op Instagram, Facebook en deze website.



Cursussen

Aangezien ik geen bakopleiding heb gehad, maar wel graag wat nieuws leer, heb ik een aantal cursussen en workshops gedaan. Zo heb ik in Zaandam bij Bakery Institute de cursus Macarons gedaan, in Hilversum volgde ik de workshops Glutenvrij brood en Glutenvrij Desembrood bij Annemieke Glutenvrij (aanrader!). Momenteel doe ik de NHA cursus Banketbakker. Deze cursus is niet speciaal gericht op glutenvrij en vormt dus een aardige uitdaging om alle opdrachten om te zetten naar een glutenvrije variant.